Drama-icon.svg

戏剧 (英语:drama) 是演员擔某个故事或情境,以对话、歌唱或动作等方式所表演出来个艺术。戏剧有四个元素,包括了“演员”、“故事(情境)”、“舞台(表演场地)”搭“观众”。 戏剧个表演形式多种多样,常见个包括话剧、歌剧、舞剧、音乐剧、木偶戏等。由于文化背景个差别,弗同文化所产生戏剧形式常庄拥有独特个传统搭程序,比如西方戏剧、中国戏曲、印度梵剧、日本能乐歌舞伎等。

戏剧个起源实弗可考,目前有多种假说。比较主流个看法有两:一为原始宗教个巫术仪式。比如在上古汉语中,“巫”、“舞”、“武”三字可能同源(上古汉语拟音分别为:/*ma/,/*maʔ/,/*maʔ/)。其有可能是对一种乞求战斗胜利个巫术活动个合称,即戏剧个原始形态。另一为劳动或庆祝丰收时个即兴歌舞表演,迭种讲法主要依据是古希腊戏剧被认为起源于酒神祭祀。中文戏剧一词个字源来自于「南戏北剧」个合称,戏指个是戏文,剧指个是杂剧,是在元代以前在中国南方与北方弗同个政局与文化环境下头,所形成个弗同表演艺术,擔两者合称则是明代以后才出现个用法。

现代个戏剧观念强调舞台上下所有演出元素统一表现以实现综合个艺术效果。演出元素包括演员舞台道具灯光音效服装化妆,以及剧本导演等个一切总称,也包括台上演出与台下互动个关系(一般称为“观演关系”)。

文学上个戏剧概念是指为戏剧表演所创作个脚本,或称之为剧本

世界各国语文中与「戏剧」一词将近个词汇囊括个范围不一,譬如在印度文裏向lila一词除了是戏剧之外,也包含舞蹈、运动竞赛等意义。但是几乎世界各国语文中与「戏剧」相关个词汇,几乎具备与「游戏」类似个意义,譬如在英文中将一部剧作称为是play(通常指有剧本有对白个戏剧)。中文中「戏剧」个「戏」,也带有「游戏」个意义。

世界上三种古老戏剧文化,包括希腊个悲剧和喜剧、印度个梵剧及中国个戏曲。

别样编辑