上海言话

(从上海话转戳到箇里)

上海言话,国际音标:/z̻ɑ̃22 hᴇ44 ɦᴇ22 ɦo44/,是吴语太湖片苏沪嘉小片个一种语言,还是吴语里向喇近代交关有影响力个一种语言。乃朝上海话畀推广普通话挤占空间,加上上海人出生率下降,出国移民搭外地移民大量涌入,另外最重要个是现在上海学堂里向勿许侬讲上海言话,弄得来上海话拉喇上海个使用急速下降,传承已经变成了严重个危机。

狭义浪个上海言话一般性指个是上海市区人讲个言话。

分布编辑

上海言话分布喇上海市区,包括黄浦、静安、虹口、杨浦、徐汇、普陀以及上海郊区搭国外个交关多地方。八十年代后,上海市中心拆迁加剧,交关上海人被迁到郊区,所以上海言话现在开始往郊区扩散。弗过市中心一些地方因为外来人口个关系,实际上已经成为上海言话个空白区了。

历史编辑

上海言话个基础是松江片吴语,原生因为来拉海边,发展交关慢,来北部吴语里向算是顶滞后个一道里个。开埠仔,各个场化个移民特别是江浙吴语区移民出现来当地,再加现代化个进程,上海地区吴语个面貌开始以前所未有个高速发展。上海言话是适合近代语音个吴语,消灭脱大部分中古汉语遗留,拥有快速、明了个特点。音韵也相当便当。

音韵编辑

根据好考个资料,一般根据音韵浪个两样,拿上海言话分成功老派、中派搭仔新派三种。

表记编辑

在上海开埠个初期,出现着上海土音字。是套系统是由美国传教士高第丕发明个,起头是用来到上海传教。后首有侬运用渠发明个土音字,出版着土音字版个《伊娑菩个比方》。乃朝澳大利亚国家图书馆有一本收藏在许。

词汇编辑

上海开埠仔,作为中国现代化个桥头堡,接触现代个物事也来中国领先。该个也反映来上海言话里向。归个辰光个上海言话吸收交关外国词汇,甚至形成所谓个“洋泾浜”英文。上海言话本身也造出交关新词新语,乃末再扩散到吴语区搭中国别个场化。

人称代词编辑

老派上海言话个人称代词是:

第一人称 第二人称 第三人称
单数 /ŋu13/ /noŋ13/ 渠(俗作佢、伊,下同) /ɦ̥i13/
复数 /ȵi13/
我伲 /ŋu13-11 ȵi13-55/
/nɑ13/ 渠拉 /ɦ̥i13-1113-55/

中派、新派上海言话个人称代词是:

第一人称 第二人称 第三人称
单数 /ŋu23, ɦ̥u23/ /noŋ23/ /ɦ̥i23/
复数 阿拉 /ᴀʔ5-33 lᴀ(ʔ)23-44/ /nᴀ23/ 渠拉 /ɦ̥i23-22 lᴀ(ʔ)23-44/
  • 第一人称复数到“阿拉”个变化明显是受宁波话个影响。
  • 所有格通过拉代词或名词后添加“个” /gəʔ/ 而构成。

现状编辑

上海言话搭其他方言差弗多,侪处于消亡过程当中。外来人口个涌入加上强行推广官方语言。让上海言话来勒上海个市中心成为次等语言。来勒郊区情况还要严重。外来人口聚集个闵行、宝山郊区,已经形成了大片中原官话方言岛。上海家长对于上海言话也没多少清醒认识,多数家长,尤其是老年人,热衷教伊拉后辈普通话,现在上海言话来勒00后里基本消失。

“沪语”编辑

「沪语」是近来喇勒媒体当中兴趣个对上海市区话个称呼。

沪语爱好者根据语言学定义,认为沪语是一种独立于中文的语言。

就像苏州人认为吴语于就是指苏州话一样,上海市民认为沪语就是上海言话。当然,交关多个上海人对于语言问题非常重视,有老许多社会团体搭机构多次要求政府保护沪语。所以拉喇媒体当中,并没有对使用“沪语”一词个顾虑。

别样编辑

参考编辑

外部链接编辑

维基共享资源里向寻得着搭该篇文章搭界个多媒体资源: