打开主菜单


敦煌莫高窟内依汉武帝拜佛像个传说而绘制个壁画
龙门石窟一个唐朝阿弥陀佛像。

中国个佛教英文:Buddhism in China)指个是勒中国领土上所发展个佛教。箇是一个地理位置上搭行政区域上个概念,而弗是一个佛教宗派。由勒传入个辰光、途径弗同搭民族文化、社会历史背影个弗同,中国佛教主要包括汉传佛教藏传佛教。中国云南傣族等地区有上座部佛教(巴利语系)流传。

中国佛教个传流编辑

汉传佛教编辑

主条目:汉传佛教

中国个学术界搭佛教界一般沿袭旧说,认为佛教是勒西汉末年、东汉初年时由印度西域传入个[[中原] ]。根据记载,汉哀帝元寿元年(前2年)博士弟子景卢出使大月氏,渠个王使人口授《浮屠经》。到了东汉永平十年(67年),汉明帝梦见金人,勒是派人去西域,迎来迦叶摩腾竺法兰两位高僧,并且带来了许多佛像佛经,用白马驼回首都洛阳,皇帝命人修建房屋供渠个居住,翻译《[[四十二章经] ]》。也就是现勒个白马寺[1]。因此,勒中国佛教史上,多以汉明帝永平十年作为佛教传入个年。白马寺成为中国第一座佛寺。 《四十二章经》,也成为中国第一部汉译佛经。


藏传佛教编辑

主条目:藏传佛教

藏传佛教始勒松赞干布辰光,由毗俱底公主尼泊尔搭唐朝文成公主自中国中原将佛教传入[[西藏] ]。勒赤松德赞辰光,印度佛教僧侣寂护将印度佛教及随瑜伽行自续派传入西藏。 莲花生大师来到西藏,制服本地原始苯教,同个辰光也接受了部分苯教内容,逐渐建立了密教个基础。藏传佛教经过朗达玛灭佛运动个破坏后重新振兴,并逐渐形成了宁玛噶举噶当萨迦格鲁觉囊等各派个传承。


南传佛教编辑

主条目:南传佛教

由古印度向南方传播个南传佛教于公元前3世纪已由孔雀王朝传入锡兰,11世纪传至缅甸阿努罗陀王朝,渠个势力使南传佛教渗入暹罗北部搭中部地区。经过锡兰勒12世纪传致暹罗。 14世纪中叶老挝国王法昂娶柬埔寨吴哥王个女儿为妻并引入南传佛教,从而传播遍布勒整个湄公河流域。南传上座部佛教有史料可征个约勒7世纪中由缅甸传入中国云南地区。最初经典只口耳相传。约勒11世纪前后,泰润文书写个佛经经缅甸传入西双版纳,至南宋景炎二年傣文创制后始有刻写贝叶经文。现勒云南地区上座部佛教可分为润、摆庄、多列、左祗四派。 [2]

弗同佛教教理勒中国个传播编辑

大乘佛教编辑

主条目:大乘佛教

大乘佛教大约是公元1世纪左右从古印度部派佛教中个大众部发展出来个,渠个教理有较大个发展。大乘佛教认为自己个教法是广度众生个大舟,而以往个其他所有佛教宗派只能满足勒自我解脱,因此称自己箇一派为「大乘」,而所有上座部搭大众部教派侪有被他们称为「小乘」。地理位置上划分个汉传佛教搭藏传佛教被笼统地划分为大乘佛教,尽管汉传佛教其实也包括了小乘佛教个宗派。

上座部佛教编辑

主条目:上座部佛教

上座部佛教即为按地理位置上划分个南传佛教,也即为被大乘佛教徒称个为个小乘佛教。上座部佛教并不接受“小乘”个称谓,而自称上座部佛教。南传佛教传入中国个上座部佛教仅限于云南地区,并不包括勒汉传佛教中。

小乘佛教编辑

主条目:小乘佛教

尽管南传佛教传入中国个上座部佛教并不被包括勒汉传佛教中,但自西域传入中原个汉传佛教自身也存有被称为小乘佛教个上座部佛教:俱舍宗成实宗。因为历史原因,这两个宗派今天仍然被称为小乘。

显教搭密教编辑

主条目:显教密教

显教与密教并不是佛教教理个区分,而是修行方法搭传授方式个区分。大乘佛教发展到后期,吸收了印度传统个婆罗门教个一些理论搭方法,发展出密乘。箇一派认为其他教法都是都是如来个「方便」说法,而本派个教法是如来所宣个「真实密意」,不可轻易示人,需秘密传授,因此称本派为「密教」 ,称所有其他宗派为「显教」。藏传佛教尽管显密双修,但被认为是今天密教个主流。汉传佛教以显教为主,但也包括了密教宗派。

信仰对象编辑

编辑

佛经上记载非常多个佛号,除了释迦牟尼佛为娑婆世界教主以外,更有五方佛,中央毗卢遮那佛大日如来)、西方阿弥陀佛、北方不空成就佛、东方不动佛阿閦佛)、南方宝生佛,另外还有药师佛药师琉璃光如来)、金刚经也提及到为释迦牟尼佛授记个燃灯古佛,还有贤劫千佛等等等。 [3]

菩萨编辑

观世音菩萨地藏王菩萨文殊师利菩萨普贤菩萨勒中国普遍受到崇敬。[4]

資料來源编辑

  1. 梁代慧皎高僧传》记载此事:“汉明帝梦一金人于殿廷,以占所梦,傅毅以佛对。帝遣郎中蔡愔、博士弟子秦景等往天竺。愔等于彼遇见摩腾、竺法兰二梵僧,乃要还汉地,译《四十二章经》,二僧住处,今雒阳门白马寺也。”
  2. 刀述仁 (2014-01-13). 南传上座部佛教勒云南. 中国佛教协会. 访问日脚2018-07-02.
  3. Stephen F. Teiser.“Introduction - The Spirits of Chinese Religion”,Donald S. Lopez, Jr. 编:Religions of China in Practice(PDF),Princeton:Princeton University Press. 
  4. Stephen F. Teiser.“Introduction - The Spirits of Chinese Religion”,Donald S. Lopez, Jr. 编:Religions of China in Practice(PDF),Princeton:Princeton University Press.