打开主菜单

维基百科 β

江户幕府

(从德川幕府转戳到箇里)
江戶幕府建立者:德川家康

江户幕府((日文:江戸幕府/えどばくふ)也叫作德川幕府,是日本历史浪第三个,也是挨末一个幕府政权。因为创立人德川家康个大本营搭将军个居所立在江户城(乃朝东京市),所以叫做迭个名称。迭个幕府个统治辰光,从1603年德川家康获得日本天皇授予个征夷大将军开始,一直持续到1868年末代将军德川庆喜立在京都市二条城大政奉还

等级编辑

江户幕府是一个典型个封建社会体系,通过顶早三代将军个发展,拿本身下克上流行个日本战国时代个一些特性改造,形成将军亲藩谱代外祥作为排列个上层武士集团权力分配。个当中,将军作为统治者,拥全日本四分之一领土个控制权力,亲藩德川家康个旁系子孙后代,统治纪州尾张越前水户等要地。谱代是德川家康亲信个封地,协助自家人把守要道。也有一些立在关原大战之前投靠老乌龟个人,也获得得个身份,比方讲土佐藩第一代藩主山内一丰外祥是老早弗听从德川氏个贵族,一般畀严密监视,这些外祥大名个嫡子必须蹲在江户当人质,外祥大名每两年就要去江户担当公职为将军做事体,即便朆有啥事体好做,也要去向将军汇报工作。

各大大名下头也有低级贵族个等级制度,一般这些武士根据自家搭家主个血缘关系、历史继承,划分成复杂个结构,各个阶层之间个流动性相比高等贵族还是强一眼,弗过也有弗少地方个士族内部关系邪气紧张,比方讲坂本龙马出身个土佐藩。讲到底,能够得到大名欣赏并拿到足够俸禄个武士是少部分人,大部分武士生活朆比一般城市老百姓强多少。伊拉通过武士道、上私塾,获得大名系统个小职务,获得自家个地位并搭平民区别开来。

天皇地位编辑

江户辰光,天皇是嘸实际权力个,此外,伊拉立在名义浪个权威也畀剥夺蛮多,江户时代开始辰光,老乌龟就发布御中诸法度,对京都个朝廷进行干涉,并剥夺伊拉蛮多自家残留个权力(比方讲后水尾天皇个紫衣售)。到三代将军德川家光辰光,幕府更公开强迫天皇娶德川家族个女性,并安插亲信到京都,监控天皇。这能,导致天皇搭日本公卿这些旧贵族势力彻底边缘化。天皇个俸禄还要靠将军发放,石高只有5万到顶,相当于一个小大名

弗过,到江户时代中期之后,天皇个地位立在武士当中得到倒转。迭段辰光,东亚大陆流行个程朱理学传播到日本(号称朱子学),提倡华夷之辨尊王攘夷,这些思路,成为江户时代武士学习当中个流行内容。朱舜水个学生水户黄门编撰个《大日本史》就是拿天皇作为正统,历朝历代个武士将军作为反乱人物进行评论个。个能,到19世纪黑船来袭之前,天皇虽然手浪还是嘸实际权力,弗过立在口碑层面,已经形成对江户幕府个隐形压力,这也导致江户幕府立在幕末对天皇个妥协搭退让。