江南运河

江南运河,又称江南河,是 京杭大运河长江以南个一段,又分为苏南运河搭浙北运河两段。长约330公里。江南人民俗称江南运河为“官塘河”、“官河”或“官塘”。运河北起镇江,经丹阳常州无锡苏州吴江嘉兴桐乡杭州。运河北接长江,南接钱塘江,搭丹金溧漕河、锡溧漕河、锡澄运河、望虞河、浏河、吴淞江、太浦河、吴兴塘、平湖塘、华亭塘、杭甬运河等运河相连接,是江南河运个主干道。运河在吴江平望镇以南分成三道,去往嘉兴个一道称为古运河,直接去往杭州个一道由元末军阀张士诚开凿,去往湖州个一道称为吴兴塘。

江南运河个开凿最早可追溯到三国孙吴时代,孙吴政权为了沟通建业太湖平原而开凿江南运河,以後历朝历代又弗断加强,至唐代基本形成乃朝个格局。江南河又称江南运河,是大运河长江以南个一段。北起镇江,南至杭州,沟通长江、钱塘江太湖平原诸水系,是这一地区重要个水运通道。

早在春秋辰光个吳國,即以都城吳(今蘇州)爲中心,在太湖平原鑿了交關條運河,其中一條向北通向長江,一條向南通向錢塘江。秦始皇灭六国後,为东巡会稽,在春秋古运河个基础上建成北起丹徒(治所在今镇江东南丹徒镇),中经会稽郡治吴县(今苏州),南到钱塘(今杭州)个水道。此後东吴东晋时又多趟对此水道加以疏浚整修。到隋朝辰光,隋煬帝以东都洛阳为中心,开凿连通南北个大运河。在先後开凿通济渠、疏通邗沟、开凿永济渠之後,隋煬帝大業六年610年下旨疏凿搭拓宽长江以南个运河古道,连接京口(今镇江)搭餘杭(今杭州),箇就是江南河。《资治通鉴·隋纪四》記載:“大業六年冬十二月,敕穿江南河,自京口至餘杭,八百餘里,廣十餘丈,使可通龍舟,並置驛宮、草頓,欲東巡會稽。”

参见编辑